Hotspots

Der kan fanges havørreder hele vejen rundt om Fyn, men der er selvfølgelig strækninger, der fisker lidt bedre end andre afhængig af årstid, vejr- og vandforhold og fiskepres.

Vores kendskab til de fynske kystpladser har primært sit udgangspunkt i utallige fisketimer og hårdt benarbejde igennem mange år efterhånden. Derfor har vi også opbygget en vidensbank omkring, hvilke pladser og lokaliteter, der fisker godt på hvilke tidspunkter af året.

Når det så er sagt, vil vi gerne lige indledningsvis slå et slag for Havørred Fyns geniale guidebog “117 Fine Fynske Fiskepladser”, som netop er udkommet i en opdateret 2015-udgave. Med den bog i bilens handskerum er man hjulpet godt på vej – men bogen anviser ikke den direkte vej til havørredsucces, for sådan en vej findes (heldigvis) ikke.

Guidebogen giver efter vores opfattelse kun god mening, hvis man bruger bogen rigtigt, dvs. kombinerer den med Google Earth og/eller Kraks luftfotos, samt de erfaringer, man løbende gør sig i sit kystfiskeri. Opfat bogen som et værktøj, der giver et umiddelbart brugbart forslag til en god plads, der sandsynligvis spiller i forhold til årstid og vejrforhold. Men vær indstillet på, at der altid skal lægges kræfter i jagten på de sølvblanke – og det er altså ikke sjældent, at en “117-plads”, hvor alle parametre spiller optimalt, alligevel viser sig at være lidt af en udfordring.

Hvad er en god plads – og hvad med de der (tophemmelige) hotspots?

Den gode plads handler ikke om stednavne som fx ’Egebjerggaard’, ’Røjle Klint’ eller ’Thurø rev’. Den gode plads handler om noget helt andet. Og lad os så også bare i samme ombæring få afmystificeret begrebet ’hotspot’, der som bekendt klinger af hemmelighed, indviethed og myte. Begrebet ’hotspot’ er i vores optik en ret individuel kategori, der knytter sig til den enkelte kystfiskers erfaringer og selvforståelse. Vi har fisket på mange såkaldte hotspots fra pålidelige kilder uden nævneværdig succes. Forklaringen er i virkeligheden ret simpel, for sandheden er, at enhver given kyststrækning rummer utallige, potentielle ’hotspots’. Sat lidt på spidsen vil vi vove den påstand, at alle – med lidt øvelse – kan finde sig et super hotspot. Men hotspottet i sig selv gør det ikke alene. Der skal mere til.

Forestillingen om ’den gode plads’ er selvfølgelig nært knyttet til kystfluefiskerens ambitioner om at finde frem til de perfekte ’hotspots’, alene af den grund, at de såkaldte hotspots år efter år har en tendens til at holde på lidt flere havørreder end resten af den givne kyststrækning. Det ligger dybt i os alle.

Men i vores optik skal den gode plads, herunder de dragende ‘hotspots’, opfattes i et lidt andet perspektiv, der med fordel kan beskrives med udgangspunkt i begrebet ’setting’. Begrebet ’setting’ handler for os om to faktorer: 1) havørredens natur og 2) fluefiskerens kultur, dvs. fluefiskerens selvforståelse, egenskaber og praktiserede fiskestrategier.

Forstår man ’den gode plads’ med udgangspunkt i dette perspektiv, har man alle forudsætninger for at opnå succes. Når begge faktorer så at sige er opfyldt på samme tid, har vi etableret “en god plads”. En god plads har altså den rigtige ‘setting’, hvor de to faktorer smelter sammen i en slags symbiose; hvor havørred og fluefisker tuner ind på den samme frekvens. Har I én gang oplevet, at det hele gik op i en højere enhed, så ved I, hvad vi her taler om.

Derfor handler ‘setting’ for det første om, hvor der er størst mulighed for at finde havørreden på en given kystplads – fx i forhold til havørredens trækmønstre og jagtmuligheder. Overvej derfor altid spørgsmål som: hvor er der en sandsynlighed for, at havørreden gør ophold her? Hvordan ser bundforholdene ud? Hvordan opfører vandet sig på pladsen? Hvordan ser koncentrationen af byttedyr og sammensætningen af byttedyr ud?

For det andet handler begrebet ‘setting’ om det, vi kan kalde for ’følelse’ eller ’fornemmelse’, der ikke nødvendigvis behøver at være ren intuition, men mere om, hvordan den givne plads føles emotionelt, dvs. hvordan man helt konkret har det på pladsen. Det er mindst ligeså vigtigt som det første parameter, fordi den gode plads (også) handler om både tro og naturoplevelse. Hvis man fisker et lækkert sted, hvor forholdene spiller optimalt, så fisker man også mere intenst og fokuseret – og dét giver fisk!

Hvis pladsen ikke føles rigtig, dvs. ikke har den rigtige ’setting’, så skift omgående plads – det optimerer klart chancerne.

Vi har lavet en oversigt, der i meget kort form skitserer, hvor man typisk finder de ’gode pladser’, dvs. hvor man har de største chancer og muligheder for at finde havørreden i løbet af sæsonen. Husk på, at man på alle kysttyper kan finde sine egne ’hotspots’ – men det kræver, at man kommer ud i naturen, gør sig iagttagelser og fornemmelser og endelig først og fremmest fisker.

Disse kystpladser, som findes hele vejen rundt om Fyn, spiller som regel optimalt på følgende tidspunkter af årshjulet:

  • Klintekysterne (sent forår, sommer og efterår – sjældent om vinteren)
  • Revlerne (hele året, men især tidligt efterår, vinter og tidligt forår)
  • Fjordene og vigene (sent efterår, vinter og tidligt forår – sjældent om sommeren)
  • Stenpynterne (sommer, tidligt efterår – sjældent vinter og forår)
  • Revene (hele året)
  • Badekarrene (hele året)

Knæk og bræk – og god vind derude!

3 thoughts on “Hotspots

  1. Hej Povl – det kan jeg godt forstå! :-) Jeg kan fortælle, at den er på vej… :-) Men hvis du ikke kan vente, så kan jeg da godt afsløre, at Tårup strand (nord for sommerhusene) og Slude strand (badekarrene) fisker temmelig godt lige nu, så der er det i hvert fald værd at forsøge sig! :-) Tak fordi du læser med her på siden! Kystfluehilsner, Kasper T.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s