I en dansk sammenhæng er der skrevet relativt meget i bogform om kystfiskeriet efter havørred, men forbløffende lidt om kystfluefiskeriet som en selvstændig disciplin. Langt de fleste bøger om kystfiskeriet efter havørred har et kapitel eller to, der handler om kystfluefiskeri. Det samme gør sig gældende, når vi ser på den lystfiskerlitteratur, der handler om fluefiskeriet som en selvstændig fiskeform. Deri behandles kystfluefiskeriet også kun som en del af den overordnede fluefiskedisciplin.

Jeg er derfor i gang med at skrive en bog om kystfluefiskeri, fordi jeg synes, den mangler. Kystfluefiskeriet efter havørred har gennemgået en medrivende og kolossal udvikling, der nu retfærdiggør en selvstændig bog om emnet. Bogen er derfor et forsøg på at give en samlet behandling af kystfluefiskeriet, fortalt ud fra et praksisnært fiskeperspektiv. Det er min klare ambition, at bogen skal kunne læses af både erfarne som nybegyndere, og den skal både favne bredt og samtidigt give et autentisk og filosofisk indblik i det nutidige kystfluefiskeris hjertekammer og tænkemåder.

Jeg er godt i gang med skrivearbejdet, hvilket jeg nyder, når jeg har et par timer til rådighed, så jeg kan få godt ‘skrivetræk’, som det hedder. Bogen ser på nuværende tidspunkt ud til at blive lidt af en moppedreng, og bogcoveret og indholdsfortegnelsen kommer sandsynligvis til at se sådan her ud:

CoverFirstDraft

Forord

Indledning

Kapitel 1: Fascinationen. Om havørreden mellem natur og kultur

Forestillinger. Havørreden som myte og lidenskab

Virkelighedens havørred. Om biologi og byttedyr

Kystfluefiskerens havørred

Kystens sølvtøj – havørredfremstillinger i lystfiskerlitteraturen

Kystfluefiskeren – identitet, selvforståelse og væren

Kapitel 2: Kystfluefiskeriets historie i Danmark

De tidlige frontiers. Kystfluefiskeriets pionerer 1968-1980

Udviklingsperspektiver. Kystfluefiskeriet i 1980’erne

Det store gennembrud. Kystfluefiskeriet i 1990’erne

Konsolidering og nye praksisfællesskaber. Kystfluefiskeriet omkring årtusindeskiftet

Mellem tradition og fornyelse. Om det postmoderne kystfluefiskeri i dag

Kapitel 3: Kystfluepladser

Årets gang på kysten – og i fjorden

Havørredens revir og kystfluefiskerens ’topos’

Magneter? Om begrebet ’hotspot’

Kysttypologier

‘Den bløde bund’

Pladsstrategier

Kapitel 4: Kystfluestrategier

Den kystnære havørred

Vandstand og strøm

Mobiliteter. Om begrebet ’fart’

’Øjeblikkets kontanthed’. Om havørredhugget

Med andre sanser. Om ‘natten’ som sindstilstand og fiskeerfaring

Den værdifulde nultur

Optimeringer

Kapitel 5: Kystfluer i et dansk perspektiv

Kystfluernes historie – fra amerikansk streamerkultur til danske nyklassikere

Hvad er en god kystflue?

‘Flue-ismer’. Om kystfluedesign

Kystfluestimuli og kystflueæstetik

Fluebinding som praksisrum – fra værksted til kysten (og tilbage igen)

Opsamling 

Anvendt litteratur 

 

Tja, måske lidt ambitiøst, men den bog mangler altså!

Kapitler, overskrifter og et bogcover siger dog ikke så meget, så jeg har besluttet mig for at give jer en lille smagsprøve, så I kan få en idé om stilen. Derfor, kære venner, følger her en kort læseprøve fra bogens indledende del: Forestillinger – læseprøve

Jeg håber på at have bogen færdig til udgivelse næste år – men det er en tidskrævende gangster at få tid til at skrive, når man – som jeg – også gerne vil have plads til både kyst og fluebinding! Derudover er der jo hele bogens fotodel, som også er ret udfordrende – især fordi den gerne skulle indbefatte hundredevis af havørreder. Men tro mig; bogen skal nok blive færdig inden for en overskuelig fremtid.

De bedste kystfluehilsner, med tak fordi I læser og følger med på kystflue.com!

Kasper

6 thoughts on “Preview: Kystfluefiskeri efter havørred – historie, teori, praksis

 1. Hej Kasper
  Spændende, jeg kan da I hvert fald love dig ET solgt eksemplar :-)
  God skrivelyst, husk, hellere være lidt længere om det end ikke at få det hele med.
  Jeg glæder mig I hvert fald til at læse en gennemarbejdet og TYK bog om dette spændende emne.

  Mvh
  Povl Krogsgaard

  Like

  • Hej Povl. Tak for dit fine svar. Jeg garanterer, at bogen både bliver tyk og gennemarbejdet. Jeg udgiver ikke noget, før jeg selv føler, jeg har skrevet den rigtige bog. Jeg har et ret klart billede af, hvordan jeg synes, den skal være. Bedste hilsner, Kasper T.

   Like

 2. Hej Kasper
  Du har ret i, at emnet mangler en selvstændig bog, og når jeg kigger på din ide til indhold, ser det spændende ud…. Jeg håber inderligt, at din bog vil formidle noget af poesien i kystfluefiskeriet – et aspekt jeg synes er sørgeligt underbelyst i nutidens fiskelitteratur. De fleste nyudgivelser for ikke at sige alle nyudgivelser er regulære “how to do it” bøger med endeløse oplistninger af gear, beklædning, agn osv. osv. osv. Jeg synes,der er nok af den slags bøger.
  Grünwalds Spin og flue i saltvand er efter min ringe mening noget af det bedste om emnet, og det er den fordi, der er en del anvisninger, tips og gode råd i “how to do it” boldgaden, men også rigtig mange anekdoter og oplevelser af mere poetisk karakter.
  Derudover elsker jeg også billederne i den; fotos der er taget i naturligt lys; er det mørkt i vejret, så er billedet mørkt. Ingen flash…!
  Min pointe er selvfølgelig ikke, at du skal kopiere andres udtryk, men jeg synes, det er et væsentligt aspekt at få det poetiske og følelsesmæssige med, fordi det langt hen ad vejen er derfor vi fisker.
  Held og lykke med projektet.
  Vh Søren

  Like

  • Hej Søren. Yderst fine betragtninger, som jeg er helt enig med dig i. Jeg lover dig, at den trivielle gennemgang af grej, udstyr og beklædning lader jeg grejpusherne om. Det er alligevel individuelle størrelser, der nærmest er umuligt at skrive noget nyt almengyldigt om. Jeg er glad for, at du har fanget, at bogen har en helt anderledes tilgang til emnet. Ambitionen er netop at skrive en bog, som emmer af passion, stemning og genkendeligt nærvær – som på én gang er en indramning af kystfluefiskeriet som fiskepraksis og tilværelsestolkning, der formidles med litterære og dokumentariske virkemidler. Bedste hilsner, Kasper T.

   Like

 3. Gleder meg til dette verket er tilgjengelig!
  Tips: “Badekar” har alltid forvirret unge hö-fiskere; så skriv gjerne detaljert om dette viktige emnet. Her på fjellet i Nord er det alt for mange som tankeløst vader ut i tangbeltet ved land.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s