Kystens magiske havørreder

Det er tidlig morgen på den østfynske kyst. Jeg er tidligt oppe i dag. Ikke fordi arbejdet kalder, men fordi muligheden for et smut til kysten er tilstede. Det skal helst være så tidligt, at solen endnu ikke har vist sig i den rød blussende horisont. Jeg har valgt en plads, hvor jeg igennem en del år har haft et rigtig godt sommerfiskeri tidlig morgen og sent aften sommeren igennem. Det er ikke en udpræget sommerplads, men som på de rigtige dage, har de samme vigtige ingredienser der skal til, for at give et godt sommerfiskeri. Det er selvfølgelig det samme her, som med så mange andre pladser, at de rigtige settings skal være til stede, for at få det optimale ud af pladsen. Her vil det sige høj vandstand, stærk strøm langs kysten og med synlige strømskæl fra det dybe, ind mod havstokken. Dette er gerne den helt rette kombination på denne plads, og vil vinden også hjælpe til, må den gerne komme hårdt fra vest. Ved disse forhold er denne plads absolut en af mine toppladser.

IMG_0334

En solnedgang (sommeren 2016) fra den før omtalte plads.

Det at kende sine pladser, har stor betydning, hvis man vil udvikle sit havørredfiskeri. Dette gøres bedst ved at udvælge sig 3-4 forskellige pladser og fiske dem jævnligt. Det skal være pladser med de perfekte forhold, der skal til, for at holde havørreder jævnligt. Gerne med chancer for at støde på en af de helt store. Pladser der ligger på havørredernes trækruter, er at foretrække netop nu.  På disse ruter er alle rev, store som små potentielle steder, hvor de store havørreder ynder at tage sig et velfortjent hvil på deres lange vandring.

Den egentlige formering af havørreden sker i månederne fra november til december. Et par måneder efter klækkes de små ørreder. De små nye ørreder lever i åen til året efter. Nu har de nået en størrelse på små 20 cm. Det er på dette tidspunkt valget skal stå imellem et liv i åen som bækørred, i søen som søørred eller i havet som havørred. De som vælger brakvandet i å udmundingen forandrer sig hurtigt, de påtager sig hurtigt de skinnende blanke skæl og nu er de blevet til smolt.

Det er disse fremtidens sportsfisk, som Søren Knabe og hans hold fra Vandpleje Fyn i tæt samarbejde med Fyns Laksefisk gør et kæmpe frivilligt arbejde for. Arbejdet gør jo at vi kan opretholde det gode havørredfiskeri som b.la. de fynske kyster kan tilbyde til en ufattelig lav pris. Dette frivillige arbejde kommer tusindvis af havørredentusiaster tilgode, hvilket jeg kun kan have den dybeste respekt for.

Fra smoltstadiet går det stærkt med at vokse, og de store mængder føde gør at havørred vokser 15 cm i løbet af det næste halve år. Det vil sige at de nu har en længde på ca. 35 cm. Det som vi  lystfiskere kalder for Grønlændere. De har fået øgenavnet fordi vi for ca. 100 år siden importerede saltede ørreder fra Grønland, som var pakket i tønder. De var blanke og lå omkring de 40 cm. Derfor var det nærliggende at kalde vores egne ørreder på omtrent den længde for “Grønlændere”. Længden på disse fisk er typisk fra 35 op til 55 centimeter og er nu omkring 3 år. efter 1-5 år i saltvand bliver havørred kønsmoden. Det vil sige, at hvis du kan overliste en af kystens konger, som har en længde på 70 cm. vil denne havørred ca. være 4 år.

DSC01040

En lun sommeraften i begyndelsen af september i 2013. Præcis kl. 20.00 huggede denne 4+ på den åbne kyst. Kobberbassen i str. 10 holdt hele vejen hjem.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er fascineret af de store grove havørreder, og det hænger nok sammen med, at det i virkeligheden er rigtig svært at fange havørreder på kysten over de 70 cm, og når de samtidig skal have en konditions faktor på minimum én. Er der langt imellem snapsene. Netop denne sammensætning, er nok det der gør at mit fiskeri efter kystens havørreder fortsæt giver mig de udfordringer i fiskeriet, som jeg føler holder min gejst oppe. Når det kommer til kystens store havørreder er der én ting, som der brænder meget tydeligt igennem, for at få dette til at lykkes, nemlig ihærdighed. Man kan have mange strategier om, hvordan man kan komme så tæt på disse store fisk, at man rent faktisk kan få lov at præsentere sin kystflue for dem, time sit tilslag og derefter fighte sin drømmefisk imens adrenalinen giver dig en rystetur. Der er altså rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed for at dette lykkes. Men bliver man ved med at forsøge, og har man styr på sit fiskeri, hvad enten det er med blink, bombarda eller fluestangen så vil det lykkes før eller siden. En sådan fisk har bare noget helt unikt over sig, noget majestætisk og magisk som bringer dig et sted hen, hvor tiden står stille. En helt igennem fantastisk oplevelse er det.

DSC00877

En af de havørreder jeg aldrig vil glemme. En råkold februardag i 2013 lagde kulissen til dagen, hvor denne overspringer på 4 kg brændte sig fast i min hukommelse. Hvilken dag! Fanget på Pattegrisen i Salmon.

Hertil slut vil jeg ønske jer et godt fiskeri resten af denne lidt ustadige sommer, hvor vandtemperaturen ligger ret lavt og giver gode chancer for havørred flex i de lyse timer også. Under billedet har jeg noteret nogle af de fif jeg bruger i mit fiskeri efter disse” havets konger”.

IMG_7868

En dejlig afslutning på en lun sommeraften i Juni måned 2016. Hvilken fight denne strømfisk gav fra sig. 65 cm storebæltsdrøn på 3.3 kg. Fanget på en Tobis flue.

  • Fisk på dage med kraftig vind ( selvfølgelig hvis vinden kommer således kastet er muligt).
  • Undersøg strøm, vind og vandstand på DMI, inden du drager mod dine pladser og husk hvordan pladsen fisker med de givne forhold.
  • Dage med tydelige strømskæl er at foretrække (specielt i sommerperioden).
  • Fisk lige op til og lige efter vandskifte. (både høj og lav ).
  • Fisk tidlig morgen eller aften.
  • Fisk altid med en sikker flue med et ordentligt kroghold.
  • Fisk dine pladser jævnligt.
  • Se ikke kun sommerpladserne som en mulighed i sommerperioden, men prøv forårspladserne af jævnligt (specielt med lave vandtemperature om sommeren ).

Stram line og fuld flex til jer!

Venligst Mads

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s