Dance of the Garfish

Sådan cirka midt i april sker der hvert år det samme på de danske kyster. Nogle taler om en fjendtlig invasion, andre om kystens sande forårsbebudere. Hornfisken. The big fuck-up i forhold til jagten på havørrederne. Jeg har det helt omvendt. Jeg elsker at fiske efter hornfisk med min fluestang. Period. Når det så er sagt, så tror jeg, at langt de fleste kystfluefiskere har det samme forhold til hornfisken, som Venstre har det med De konservative. Det er et had-kærlighedsforhold, bare uden kærlighed, som Svend Auken vistnok engang udtalte. Den kan vi jo så tænke lidt over i disse tider…

Anyways: Hvis man er i tvivl om, hvilket forhold, kystfiskerne har til hornfisken, så prøv at se, hvor mange forskellige name tags, jeg er stødt på, når jeg har talt med kystfiskere rundt omkring i Danmark:

Næbdyret, Musikålen, Skælspyddet, Balletdanserinden, Hornblæseren, Esbenlundelarsenålen, Savfræseren, Den grønne tandstik, Trompetålen, Nordens sværd(-fisk), Raketsaven, Fluedestroyeren, Næbstinkeren – og ja, slet og ret Hornet.

Men tænk lige lidt mere over det: Det er alligevel de færreste fisk, der er i stand til at fremkalde en så vild sproglig kreativitet, og man kan spørge sig selv hvorfor? Jeg skal ikke komme med svaret her, men noget kunne tyde på, at hornfisken er en vedkommende fisk, der engagerer folk og skaber følelser. I min optik er den en sand ‘happy charm’, men jeg har talt med mange, der fortæller, at de blev slemt skuffede, da de så, at det bare var en stor hornfisk og ikke en havørred, de havde kroget. Men det er der slet ingen grund til – nyd i stedet fighten, udløbene og flexen, uanset hvilken art, der har taget din flue. Det er efter min mening essensen af ægte sportsmanship i lystfiskeriet som rekreativ beskæftigelse. Derfor er hornfisken også vigtig, og derfor skal vi nyde, at den er her hvert eneste år – som en rigtig forårsbebuder blandt mange på kysten.

Jeg vil derfor gerne slå et lille slag for det målrettede fluefiskeri efter hornfisk. Ja, du læste rigtigt. Hornfisk skal fanges på let fluegrej, og det er fucking spas, hvis I spørger mig. Det sjove er, at når man går målrettet efter hornfisk på flue, så fanger man havørreder – og omvendt: når man målrettet går efter havørreder, så blander hornfiskene sig konstant i legen. Det er næsten rigtigt – for kystfiskeriet rummer også altid et element af uforudsigelighed, hvilket ikke gør det mindre sjovt. Men prøv det. Du kunne jo gå hen og blive overrasket.

Langt de fleste af mine kystture her i maj har selvfølgelig havørrederne som udgangspunkt. Havørrederne er altid min topprioritet, når jeg er afsted. Men fiskeriet efter havørrederne kan være mega svært i maj, og derfor ender mine maj-ture ofte i et mere målrettet fiskeri efter hornfiskene – og de har altså mere end én gang gjort min dag til det meget bedre.

At fiske hornfisk med klasse 8-grej er et no-go efter min mening – det er alt for heavy. Vi skal ned omkring klasse 4 eller 5, så bliver det lige pludseligt rigtigt sjovt. Sidste år var hornfiskene ikke så talrige, som de rent faktisk er i år – og gennemsnitsstørrelsen i år er også markant større end tidligere år, hvilket kun gør fiskeriet endnu federe – men aldrig så store, at det kan berettige det helt tunge skyts.

Det er ikke svært at tricke hornfiskene til hug – de er aggressive, hurtige og glubske, så de jagter stort set, hvad du kaster efter dem. Omvendt kan de være mega svære at kroge ordentligt – og i min bog er dét en forudsætning for, at vi kan tale om sportsfiskeri. Silkekrogen er en kær opfindelse, men jeg vil meget gerne kunne beholde muligheden for også at kroge en havørred, hvis den pludseligt vil lege med. Derfor bruger jeg altid stinger-fluer, når jeg fisker målrettet efter hornfisk, og jeg bruger stort set kun to mønstre: ‘Kobberbassen’ og ‘STF-rejen’. De fluer virker bare hver gang – og hvis der er en havørred i nærheden, så virker de også. De er derfor det ultimative fluesetup, som jeg kun kan give mine bedste anbefalinger til.

MIne fluer til hornfisk

Mine to “hornfiske-killers”. Kobberbassen er den klart bedste flue til hornfiskene, men STF-rejen er også vanvittig effektiv – og så kan de holde til at få tæsk af hornfiskene. Fluerne er bundet helt traditionelt, men med hvid fireline anvendt til at montere stingerkrogen bagerst. Hovedkrogen er klippet af med en bidetang, så det er kun stingerkrogen, der tilbage – og det fungerer bare optimalt, når hornfiskene skal kroges mest effektivt.

Du finder hornfisken på de samme spots, som du fisker havørreder. De er i badekarrene, på revkanterne, ved revlegennembrud og ved strømskel. Fiskestrategisk griber du fiskeriet an på nøjagtig samme måde, som når du fisker efter havørreder – men dine flueindtag må gerne være en kende mere aggressive og ‘hug-agtige’ i det. Når du får kontakten, med de umiskendelige stød til følge, så sætter du fuld fart i fluen, hvilket stensikkert vil udløse overfladeaktivitet og det endelige hug – det er sindsygt sjovt både at mærke og se. Hvis du fisker med mine stingerfluer, så sidder hornfiskene der næsten hver gang – det garanterer jeg!

I lørdags var afsted på Hindsholm på et havørredraid, der sjovt nok endte i et sandt hornfiske-bonanza i den yderste del af Odense fjord, lige omkring Bregnør Fiskerleje, hvor det bare vrimlede med store hornfisk. Jeg lugtede som en garvet fisker fra Thyborøn, da jeg stod hos bageren efter morgenbrød på vej hjem til familien, men jeg var fyldt op med ren fiskeglæde og happy times.

Jeg kan kun anbefale en tur efter hornfisk på det helt lette fluegrej her i Pinsen. Måske danser hornfisken om kap med pinsesolen over havets glitrende overflade – og måske ender dit hornfiskeraid alligevel med en stor blankfisk med løse skæl og hele svineriet. Skal vi så komme i gang?

Knæk og bræk derude!

De bedste kystfluehilsner,

Kasper T.

 

 

 

 

One thought on “Dance of the Garfish

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s