STF-Octopus GTI!

Der er stadig godt gang i stormen derude, og kombineret med regn og rusk, har det fået mig til at bruge et par timer ved stikket, selvom jeg nu meget hellere vil en tur på kysten. Jeg må indrømme, at den grønne vinter og de mere end positive rapporter fra frontlinjen har sat gang i en fiskefeber, jeg næsten ikke kan stå igennem. Derfor er det jo godt, at vi – trods alt – har en hobby-i-hobbyen, der kan kurere de værste abstinenser.

Som jeg skrev i mit indlæg i går, så synes blæksprutterne at have indtaget det kystnære vand omkring især den fynske østkyst. Derudover fik jeg en melding fra en af bloggens læsere om, at der var fanget havørreder med sprutter i sækken i den yderste del af Horsens fjord også. Hvad der kan forklare forekomsten af blæksprutter, kan I læse om her: http://saltflyfyn.dk/derfor-saa-mange-blaeksprutter/

Enhver kystfluefisker, der tager sin passion seriøst, må derfor have en sprutteimitation i æsken. Min gode ven Mads Schmidt har lavet en sprutteimitation, der sparker røv, som kan ses her: http://saltflyfyn.dk/bind-selv-din-egen-blaeksprutte/

Siden meldingerne om blæksprutternes ankomst, har jeg gået med en idé om en sprutteimitation, og i dag fik jeg så kreeret et bud på en sprutte-flue, der har fået navnet “STF-Octopus GTI”:

STF-octopussy V2

STF-OCTOPUS GTI. Grundtanken med fluen er ‘puls’ og ‘transparens’. Turboudgaven byder på frække rubberlegs og superrealistiske 3D-øjne i gigastørrelse. Haps-haps!

Blæksprutter er ikke de nemmeste byttedyr at imitere; primært fordi de træder frem i en fast, lang form. Derfor var min grundtanke, at blækspruttens kontur i hvert fald skulle fremhæves. Men et langt hvidt rør, i fast form, uden livlig bevægelse, er nok ikke det, der lokker mest.

Blæksprutten har dog en række distinkte træk, der kan fremhæves og imiteres: store øjne, en pulserende gang, hvor især bagdelen folder sig ud i bevægelsen fremad og et transparent, nærmest glasagtigt skær i kroppen. Derfor valgte jeg at anvende noget så old-school som marabou, kuglekædeøjne og tinsel som grundmaterialer. STF-dubbingen er samtidigt fantastisk til at skabe illusionen om transparens, så det materiale skulle også med som en væsentlig komponent.

Jeg er ret stor fan af enkelthed, når det kommer til fluebinding, og jeg håber, at den følgende bindevejledning også illustrerer det grundprincip.

Materialeliste:  

Begynd med at finde alle materialer frem. Der er ikke noget værre end at rode rundt, når kreativiteten udfolder sig. Du skal såmænd bare bruge følgende – så er du topklar til at gå i gang med at kreere din STF-Octopus:

Krog: Streamerkrog str. 4

Tråd: Hvid UTC 140

Bagparti: Hvid marabou + hvide/orange rubberlegs.

Butt/hugpunkt: Golden red ice dubbing.

Øjne: 3D plastic dumbells Rainbow Moon 6 mm

Krop: Hvid STF-dubbing transparent

Bindevejledning:

Fastgør bindetråden as usual. Derefter går du i gang med at bygge fluens bagparti op. Marabouen bindes omvendt på, således at marabouen så at sige vender den “forkerte” vej . Marabouen skal ca. have den samme længde som krogskaftet. Bind rubberlegs ind og læg endnu et lille bundt marabou ovenpå, så sprutten får en stor røv! :-)

Derefter vendes bagpartiet den rigtige vej og bindes ned. Bagpartiet har nu form som en slags hestehale, der buer lidt opad. Når marabouen bindes sådan ind, er du sikker på, at den 1) ikke hægter krogen og 2) at den pulserer og breder sig ud ved indtagningsstop.

Fluens bagparti er på nuværende tidspunkt lige fyldig nok, så husk at tynde lidt ud i marabouen. Det gøres nemmest ved at plukke lidt i rumpen på den! :-)

Når du har dresset bagpartiet, skal du lave spruttens butt (som samtidigt også fungerer som hugpunkt). Dub din bindetråd med ice dubbingen, hvorefter du bygger op på samme måde som ved rejeimitationer.

Næste punkt er øjnene. Bind 3D-øjnene ind så langt tilbage som muligt. Øjnenes placering imiterer selvfølgelig blækspruttens, men har også den meget vigtige funktion, at fluen synker horisontalt, med en let bagudrettet skrå bevægelse. Herved tvinges marabouen til at folde sig ud – og sprutten bliver “levende”. Bind også lidt mere hvid marabou ind + rubberlegs, så materialerne rejser sig foran og ned mellem øjnene.

Den sidste del er selve kroppen. Lav en dubbingløkke med hvid STF og tapér kroppen. Børst til sidst forsigtigt ud, så STF-dubbingen fremstår transparent – og afslut med whipfinish og en dråbe lak.

Rigtig god fornøjelse ved stikket og ved kysten derude! :-)

De bedste kystfluehilsner,

Kasper T.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s