Sølv, sprutter og fluebinding

Godt nytår til alle, der læser med her på bloggen. Jeg beklager de manglende statusopdateringer, men et lidt for stort arbejdspres, korte eftermiddage med lys og nu også tvillingestorme har betydet, at det har været nærmest umuligt at komme afsted – og jeg er ved at gå amok!

Jeg havde dog en enkelt tur mellem jul og nytår, som bød på to blanke. Jeg fiskede to meget forskellige pladser, men der var gevinst på begge spots, så det er bestemt muligt at få flex på langt de fleste pladser. Den første plads, som jeg fiskede – og som jeg vil beskrive mere udførligt – ligger lige mellem den sydlige del af Kajbjergskoven og den nordlige del af Tårup strand. Her tegner kystlinjen en meget lang vigkurve, hvor bundforholdene er helt igennem fantastiske. Der er chancer hele vejen, men det er især det sidste stykke op mod et stort rev, der virkelig er interessant. Der er tale om et meget stort badekar, dybt og med mørk bund, der ligesom langsomt skråner op mod selve revet. Pladsen fisker absolut bedst i stigende vand, men kan også fiske udmærket ved lavere vandstand. Jeg kan klart anbefale at blive på land, for fiskene trækker altså HELT inde. Hvis vandstanden er lav, så vad kun 2 meter ud – og vad forsigtigt! Der, hvor man skal være på dupperne, er helt sikkert, når fluen krydser den yderste overgang mellem sandrevle og badekar – og igen de sidste par meter før strandkanten. Men der er selvfølgelig chancer hele vejen igennem badekarret, det er klart.

Pladsen affiskes mest effektivt ved at kaste på skrå ud over af badekarret, så så meget vand afdækkes som muligt – men husk også at kaste på langs, helt inde ved kystlinjen, bare 2 meter ude – du vil blive overrasket! Det er vigtigt, at du bevæger dig; så skal du nok finde fiskene på et tidspunkt. Jeg plejer gerne at kaste 3-4 gange pr. 2-3 meter i en bred vifte fra kystlinjen og udover – med ca. hvert tiende kast skråt bagud – så jeg får samlet op. Jeg har ofte fundet stimen igen ved at kaste bagud! :-)

Hotspot - Tårup strand

Det lækre hotspot ved Tårup strand. De hvide streger illustrerer affiskningen fra strandkanten. Revet er markeret med de mørkerøde streger. Revet skal affiskes på følgende måde: Vad for guds skyld IKKE ud på revet i første omgang – angrib i stedet revet fra siderne – og kast gerne indover revet fra begge sider. Når du har affisket revet fra begge sider, så kan du med fordel vade forsigtigt ud på revet, men husk at lægge kast ud foran dig, før du vader. Vad ikke bare direkte ud på spidsen af revet, men fisk derud. Når du er fremme på spidsen kan du afdække et meget stort område med mørk bund. VIGTIGT: Vad ikke bare ind igen, hvis der ikke er gevinst, men fisk dig ind ved at lægge kast mod stranden – og affisk igen revkanterne, før du vader ind. Så fisker du pladsen mest effektivt!

Jeg ved ikke om mine to fisk havde dyrket ny nordisk gourmet i form af blæksprutter, for de røg retur igen, men der er ingen tvivl om, at havørrederne på den fynske østkyst har kastet sig over de hvide sprutter. Bare læs her: http://saltflyfyn.dk/aaret-2015-er-skudt-igang/

Begge mine fisk knaldede også til en forholdsvis stor hvid rejeimitation, som egentlig nok godt kunne gå for en bette sprutte, så de hvide fluer kan i hvert fald klart anbefales lige nu (men glem ikke de hidsige i pink!).

I løbet af den nærmeste fremtid følger en større fluebindingsopdatering, hvor jeg vil vise mine bud på vinterfluerne og mit bud på en sprutteimitation. Lørdag den 26. januar skal jeg på et kursus med Allan Overgaard, som Go-fishing har arrangeret, og det glæder jeg mig meget til! :-)

Derudover vil jeg inden så længe åbne op for tilmelding til en række fællesture i løbet af 2015 – så følg med her på siden og spred budskabet; både om turene og om siden her.

Tak fordi I læser med – og knæk og bræk til jer alle i den nye sæson! :-)

De bedste kystfluehilsner,

Kasper T.

4 thoughts on “Sølv, sprutter og fluebinding

 1. Tak for endnu et fedt tip. Har dog lige et par ekstra spørgsmål, som jeg håber du har tid til at svare på? Når man nu er på en kyststrækning første gang, hvordan opdager man så et rev inden man er vadet ind i det? Og så undre jeg mig også lidt over, hvad der definere et rev. Når jeg kigger på sattelit billeder over den plads, du skriver om, så ligner det skarverede område jo fuldstændig resten af bunden på pladsen?

  Tak for en fed side..

  Like

 2. Hej Lars. Tak for din kommentar. Jeg skal forsøge at svare i korthed. Der findes mange forskellige slags rev – lige fra de meget markerede stenrev med store sten til små muslingerev – eller rev, der viser sig i form af mere glidende overgange fra sand eller mørk badekarsbund. Men sagt helt enkelt, så er et rev egentligt bare et område, hvor havbunden hæver sig fra den omkringliggende havbund og har stenet eller mere eller mindre anden slags hård bund. Derfor skal du kigge efter stenformationer eller bølgebrændinger. Se efter, hvordan vandet “opfører” sig – revene er lokaliseret der, hvor bølgerne så at sige rejser sig og vipper ind over. Et andet hint er de små pynter, der stikker ud fra kystlinjen. Heromkring kan der ofte være et rev. Men du kan også støde på revene længere ude – men dem finder man ofte under vadning på revlekysterne. Jeg har derfor som regel altid en GPS med, så jeg lige kan plotte koordinaterne, når jeg falder over nye spots.

  Men du har ret i, at satellitfotos ikke nødvendigvis afslører et rev (ovenstående er et eksempel), men du er ikke i tvivl, når du står ved pladsen – eller kommer til et rev :-)

  Jeg håber, du kan bruge ovenstående svar – ellers tag med på en af turene i foråret. Så skal jeg nok vise dig det i praksis :-)

  Bedste hilsner,

  Kasper T.

  Like

 3. Hej Kasper. Tak for en god rapport, nu med kort og alting :-). Jeg må bare fasted snarest muligt og prøve. Jeg fangede en lille 50cm yderenden af Horsens fjord I lørdags. Den havde to sprutter I maven…og en masse tanglopper. Så sprutterne finds også inde I fjordene – det anede jeg ikke.

  Med venlig hilsen

  Povl

  Like

 4. Tusinde tak for svar på spørgsmålene omkring rev, tror jeg har fået en lidt større forståelse af, hvad der menes med rev nu. Når jeg nu tænker over det, tror jeg faktisk jeg har vadet gennem en del muslinge rev, på mine ture i Kolding fjord, uden at tænke videre over det :) De steder får fremover noget ekstra opmærksomhed.
  Og ja, jeg er total klar på at tage med på en fælles “blog” tur i foråret.

  MVH
  Lars

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s