En hurtig smuttur med flex – og et venligt vink

Jeg fik lige mulighed for et par timer på kysten her i eftermiddag. Jeg valgte derfor en lille plads på Nordfyn som min destination. Fiskeriet er super derude lige nu, så også i dag var der fisk og flex på klingen. Jeg fik tre havørreder omkring målet i løbet af en times fiskeri (på et nyt fluemønster, jeg eksperimenterer med) – og så smed jeg en rigtig god fisk igen-igen, der havde taget klassikeren ‘grå magnus’…

Jeg er ret sikker på, at det var den samme fisk, der huggede hele tre gange i et træk uden at blive hængende (for dælen, det var cool at mærke), hvorefter den i det efterfølgende kast tog knaldhårdt og tilsyneladende helt rigtigt, helt i ude i kastet.

Jeg var fuldstændig overbevist om, at jeg havde kroget fisken ordentligt (jeg gjorde i hvert fald alting korrekt med et perfekt timet stripstrike), men efter et par minutter og tre-fire luftture besluttede dyret (en farvet +60’er vil jeg skyde på) at tonse ind mod mig som et lokomotiv. Selvom mit Speedster var på overarbejde, lykkedes det mig desværre ikke at opretholde presset på fisken – og pludselig var den væk igen… Slukøret rullede jeg lortet ind og kunne konstatere en fuldstændig massakreret magnus-flue for enden af forfanget. Vildt!

Havørrederne derude er i virkelig god kondition i øjeblikket, men alligevel kommer det gang på gang helt bag på mig, hvor sindssygt stærke, de her kongefisk er.

Jeg har derfor overvejet at bruge rørfluer fremover, både for at sikre et lidt bedre kroghold og for at undgå at misse så mange af de hugmarkeringer, jeg oplever i øjeblikket. Min gode ven Tommy har fx reduceret en hel del af sine mistede fisk med brug af rørfluerne.

Endelig vil jeg gerne lige opfordre folk derude til at huske på fredningsbælterne. Som nøglefisker for Havørred Fyn og Vandpleje Fyn føler jeg nok en lidt større passion i forhold til oplysningen omkring fredningsbælter end flertallet – så bær lige over med mig! :-)

Der løber pt. en tråd på 123nu, hvor problemstillingen omkring fiskeri i fredningsbælter diskuteres. Det er måske meget muligt, at fiskeri i fredningsbælter ikke er et udbredt fænomen derude, intentionelt eller pga. uvidenhed – men det ændrer ikke på, at det sker – og det ændrer slet ikke på, at man sagtens kan undgå at fiske i fredningsbælterne, hvis man tænker sig om.

Nøgleordet er ganske enkelt forberedelse. Det kan lyde helt tåbeligt banalt, men forberedelse er altså helt nødvendigt i denne her sammenhæng.

Jeg vil derfor gerne lige bruge lidt plads på at fortælle, hvordan jeg selv undgår at fiske i fredningsbælter eller i de såkaldte gråzoner.

Hvis man som kystfisker ikke ved noget som helst om fredningsbælternes placeringer, er der super hjælp at hente ved at klikke på følgende link: http://viskort.dk/viskort/PopupMap.aspx?CallingApp=BorgerDk&PageId=def&ActivePanelTabs=a,r,k&ActivePaneId=a&MapThemes=bg,sat,fd,kom&DefaultOn=bg

Det eneste, man selv skal gøre, er at zoome ind på det område, man skal fiske i og derefter klikke på bjælken ‘kortindhold’ og  vinge boksen ‘Fiskeri fredningsbælter’ af – that’s it!

Jeg hører ofte argumentet, at det er svært at vide nøjagtigt, hvor man er i forhold til fredningsbæltet. Men også her er der hjælp at hente – men det kræver igen lidt forberedelse.

Jeg forbereder selvfølgelig ikke 10 pladser, men jeg orienterer mig altid hjemmefra i det område, som jeg har tænkt mig at fiske – og nye pladser forberedes altid grundigt. Jeg lægger derefter en strategi for, hvordan mit fiskeri skal være, så jeg rammer de rigtige pladser på de rigtige tidspunkter, hvor chancerne er mest optimale for fisk (her tænker jeg i forhold til strøm, vandskifte mv.). Det er meget sjældent, at jeg afviger fra min strategi – og da slet ikke pga. jungletrommer (med mindre de kommer fra pålidelige og seriøse kilder).

Mine hurtige hverdagssmutture til kysten forbereder jeg selvfølgelig ikke minutiøst hjemmefra, fordi de altid går til pladser, jeg kender som min egen bukselomme – netop for ikke at spilde kostbar fisketid.

Men uanset hvad, så ved jeg altid, hvor jeg fisker – af flere årsager som ikke nødvendigvis har at gøre med fredningsbælterne (for dem ved jeg nøjagtigt, hvor er), men specielt i forhold til at lokalisere nye hotspots eller tjekke bundforhold osv. De fisk, som jeg fx fik i dag, blev alle lokaliseret ved hjælp af Kraks app, fordi vandet havde en ret lav sigtbarhed som gjorde det vanskeligt at finde revkanterne. Og fiskene stod altså lige der, hvor de skulle på revet, som jeg kunne se klart og tydeligt på skærmen.

Hvordan ved jeg så nøjagtigt, hvor jeg er i forhold til fredningsbælterne?

Hvis man bruger Kraks app på sin smartphone fornuftigt (og i forhold til sit hjemmearbejde) kan man fx sagtens placere sig rigtigt i forhold til fredningsbælterne og helt undgå at fiske i gråzonerne. GPS’en er også et nyttigt værktøj, der er meget nemt at bruge i forhold til fredningsbælterne.

Men jeg bruger også GPS-koordinaterne til at markere og finde tilbage til gode hotspots. Jeg har fx selv en plads (med to skidegode hotspots), som ligger mellem to fredningsbælter på den nordfynske kyst – og her er ovenstående værktøjer helt uundværlige for mig.

Jeg er på ingen måder en moralens vogter, eller en sur gammel 36-årig kystfluefisker, men jeg synes, at vi skylder de folk, der gør et stort stykke frivilligt arbejde med at skabe et bæredygtigt fiskeri, herunder med vandpleje og smoltudsætninger, som vi jo alle nyder godt af derude, at vi lige tænker os om en ekstra gang, når vi er ude ved vandet.

Knæk og bræk til alle fra mig

– og husk nu at komme afsted, for havørredfiskeriet er i dén grad fremragende lige nu! :-)

Kasper T.

One thought on “En hurtig smuttur med flex – og et venligt vink

  1. Hej Kasper
    Endnu en omgang super læsning fra din side af ;-) og du får i den grad givet den gas i øjeblikket. Fortsæt den gode stil

    Tight lines
    Søren

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s