Den alternative kystfluestrategi

Her i efteråret kan det betale sig at tænke kreativt, når havørrederne virker drilske. Det handler med andre ord om at tænke ud af boksen, hvis nulturen skal undgås – og her gælder ret så ofte frasen: “teori er én ting, virkeligheden en helt anden!”.

Jeg var afsted i går til to pladser, som jeg længe har haft i kikkerten. Pladserne er lokaliseret på østkysten og der er tale om klassiske “badekarspladser”, der helst skal affiskes fra land.

Vandstanden var temmelig lav, da jeg ankom til den første plads. Men med stigende vand, valgte jeg alligevel at give pladsen et skud. Selvom den lave vandstand var lidt af en udfordring, valgte jeg at blive på land, så jeg mest effektivt kunne affiske de indbydende, dybe badekar fra strandkanten.

Den første plads holdt tilsyneladende ingen fisk. Jeg hverken så eller mærkede fisk under det første træk (og ej heller på trækket tilbage), så jeg besluttede mig for et hurtigt pladsskifte – sådan er min kystfluestrategi ofte, og jeg gror sjældent fast på en plads.

Velankommet til dagens anden plads kunne jeg konstatere perfekte forhold: pæn vandstand, riflet overflade, klart (men ikke spritklart) vand, overskyet – og det ene lange, lange badekar efter det andet foran mig. What’s not to like!

Første træk gav ‘nada’. Det gjorde andet træk heller ikke – og hvad gør man så, når pladsen nærmest skriger: “Her er havørreder!”. Man giver den gas igen – men med en totalt modsat strategi som nyt udgangspunkt!

Mens jeg sidder på en sten og drikker min medbragte kaffe og funderer lidt over mit fluevalg, falder mine øjne på en stor, pink glimmerreje bundet i UV-materialer, der lyser op i boksen. Det er en flue med FULD udrykning, som jeg egentlig kun bruger i de kolde vintermåneder, hvor den så til gengæld også er hamrende effektiv.

Jeg når kun lige at tænke: “Nej, det gør du bare ikke…”, før jeg tager mig selv i er at binde den på forfanget. De små imitationer i naturalistiske farver og mønstre, som jeg har fisket med, ryger fluks tilbage i slingpacken. Væk er de to fluer på forfanget, som jeg ellers altid fisker med – og mens jeg gør mig klar til at påbegynde fiskeriet igen, kaster jeg et hurtigt blik på den store glitrende motherfucker af en udrykningsflue, der danser rundt foran mig – før jeg i næste øjeblik sender fluen ud over badekarret i et rullekast.

Jeg når kun at trække et par gange i linen, før den første bølge viser sig bag nedslaget og et kontant ryk forplanter sig i stangen. Efter en kort fight kan jeg lande en målsfisk, der hurtigt får friheden igen. Dernæst går det hurtigt, for den forreste del af badekarret – og kun her – koger af fisk!

Jeg har kontakter i de fleste kast, flere “følgere” og hugmarkeringer, og jeg hygger mig gevaldigt. Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor badekarret er som forvandlet, selvom jeg godt ved, at jeg er løbet ind i en stime. Men forandringen er vild nok alligevel: Vi snakker altså fra ‘stendødt’ til et sandt havørredparadis i løbet af nærmest ingen tid!

Jeg mister desværre et par fisk, som helst sikkert burde ha’ guldmedaljer i luftakrobatik, for de tilbragte mere tid i luften end i vandet. Men tre fisk på land bliver det til, før badekarret dør ud, efter kun 15 minutters hektisk action!

Jeg fisker badekarret intenst igennem i et forsøg på at finde fiskene igen, men der er ikke mere at komme efter. Men jeg er blevet en erfaring rigere: En gang imellem er havørreden så totalt uforudsigelig, at vi er nødt til at tænke alternativt for at få succes ved vandet. Al “efterårsfornuft” burde have trængt den store flue tilbage i boksen, men som sagt kan det nogen gange være guld værd at lægge al fornuft til side og bare gøre det radikalt modsatte. Måske er det lige præcis dét, der skal til den pågældende dag. Den store pinkfarvede glimmerreje fik i hvert fald havørrederne til at lege med – og jeg skal da lige love for, at de fik fluen flænset totalt:

Slude-ørred

BANG, dér! Et stk. massakreret glimmerreje, der sidder lige i saksen. Læg i øvrigt mærke til, hvor hårdt havørreden har taget fluen.

Hvordan badekarfiskeriet gribes an mest effektivt har min gode ven Niklas Albrechtsen skrevet om her: http://saltflyfyn.dk/det-er-effektivt-at-goere-det-rigtige/

Det kan klart anbefales at følge hans kyndige råd og vejledning – så kan det ikke gå helt galt derude.

Nu venter så for mit vedkommende én af efterårets helt store begivenheder i den kommende weekend, nemlig efterårsudgaven af Seatrout Open. Det fynske kystfiskeri i øjeblikket lover godt, så det er bare med at få meldt sig til.

Må I alle have god vind, fiskesucces og max flex på klingen i weekenden! :-)

De bedste kystfluehilsner,

Kasper T.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s